Oprindeligt er et påskeæg et hønseæg, hvor blommen og hviden er blevet pustet ud. Hvorefter man enten pynter eller maler ægget.
I Danmark har vi tradition for at hænge påskeæg op og gemme dem i haven om påsken. De påskeæg, som vi gemmer i haverne, er chokoladeæg, som børn leder efter påskelørdag.
Ægget har en symbolsk betydning i kristendommen. Det er blandt andet et tegn på frugtbarhed og forår, hvorfor den bliver forbundet med påsken.
Man spiste ikke æg før påsken var ovre på grund af fasten. Man dekorerede derfor æggene og gav dem til hinanden. Hvorefter man fejrede, at man måtte spise de flot dekorerede æg.
Når du skal puste æg, skal du bruge æg, nål, farve, pensel og evt. pynt. Det kan være en god ide at skolde sit æg under kogene vand inden, man puster ægget. Herunder får du en guide til at puste æg
Ellers se og følg guiden i videoen herunder til at puste æg.
Man hænger pustede æg op med en snor. Det gør man ved, at man tager et lille stykke af en tandstik og binder et stykke snor/tråd fast om pinden. Det er en god ide at lime snoren fast.
Herefter putter du pinden ind i ægget og får den til at lægge på tværs af hullet. Dette er en god ide at gøre inden pyntningen, da det er nemmere at pynte og samtidig kan man være uheldig at ødelægge sit æg under processen.
Man kan male på æg på flere måder, man kan male med vandfarver, akrylmaling eller også med tuscher. Derudover kan man også pynte sit æg med fejr, glimmer, servietter og blomster.
Find masser inspiration på
Pinterest til, hvordan man kan male og pynte sit påskeæg
Det første flettede julehjerte eller hjerte blev flettet i gult og grønt af H. C Andersen. Det røde og hvide julehjerte blev særligt populært dengang Sønderjylland var besat af Tyskland. Her blev de hvide og røde hjerter brugt som en lille protest mod den tyske besættelse.
Man kan godt koge sit æg fremfor at puste det. Her koger man ægget længe gerne et par timer ved svag varme. Herefter kan du pynte og hænge ægget op ligesom ved et pustede æg.
Du kan dekorere dine påskeæg med løgskaller. Det du gør er, at du putter dit æg i en nylonstrømpe. Herefter kan du lægge blomster, grene og blade på ægget. Luk nylonstrømpen til med elastikker i begge ender.
Kog æggene i gryde med løgskaller og vand. Kogetiden varierer af ønsket spisebrug, og ellers kan du også koge det i to timer, hvis ægget er til pynt.
Husk ikke at koge ægget for hårdt, da det kan sprække.