En guide til at lave påskeæg

Hver påske pynter danskerne deres hjem med fine påskeæg. Herunder finder du en guide til, hvordan du kan puste dit eget æg, som kan blive til fine påskeæg.
Påskeæg

Indholdsfortegnelse

Påskeæg
Hvad er historien bag påskeæg
Puste æg
Hvordan hænger man pustede æg op
Hvordan hænger man pustede æg op
Hvilken farve havde det første flettede julehjerte
Kan man koge pustede æg
Dekoration af påskeæg

Påskeæg

Oprindeligt er et påskeæg et hønseæg, hvor blommen og hviden er blevet pustet ud. Hvorefter man enten pynter eller maler ægget.

I Danmark har vi tradition for at hænge påskeæg op og gemme dem i haven om påsken. De påskeæg, som vi gemmer i haverne, er chokoladeæg, som børn leder efter påskelørdag.

Hvad er historien bag påskeæg

Ægget har en symbolsk betydning i kristendommen. Det er blandt andet et tegn på frugtbarhed og forår, hvorfor den bliver forbundet med påsken.

Man spiste ikke æg før påsken var ovre på grund af fasten. Man dekorerede derfor æggene og gav dem til hinanden. Hvorefter man fejrede, at man måtte spise de flot dekorerede æg.

Puste æg

Når du skal puste æg, skal du bruge æg, nål, farve, pensel og evt. pynt. Det kan være en god ide at skolde sit æg under kogene vand inden, man puster ægget. Herunder får du en guide til at puste æg
Prik hul i begge ende af ægget med en nål
Sæt munden til hullet i den ene ende og pust til
Pust indtil ægget er tømt for æggeblomme og æggehvide
Vask herefter ægget godt i sæbevand
Nu er det tid til at pynte
Ellers se og følg guiden i videoen herunder til at puste æg.

Hvordan hænger man pustede æg op

Man hænger pustede æg op med en snor. Det gør man ved, at man tager et lille stykke af en tandstik og binder et stykke snor/tråd fast om pinden. Det er en god ide at lime snoren fast.

Herefter putter du pinden ind i ægget og får den til at lægge på tværs af hullet. Dette er en god ide at gøre inden pyntningen, da det er nemmere at pynte og samtidig kan man være uheldig at ødelægge sit æg under processen.

Hvordan maler man på æg

Man kan male på æg på flere måder, man kan male med vandfarver, akrylmaling eller også med tuscher. Derudover kan man også pynte sit æg med fejr, glimmer, servietter og blomster.

Find masser inspiration på Pinterest til, hvordan man kan male og pynte sit påskeæg
Påskeæg i æggebakke

Hvilken farve havde det første flettede julehjerte

Det første flettede julehjerte eller hjerte blev flettet i gult og grønt af H. C Andersen. Det røde og hvide julehjerte blev særligt populært dengang Sønderjylland var besat af Tyskland. Her blev de hvide og røde hjerter brugt som en lille protest mod den tyske besættelse.

Kan man koge pustede æg

Man kan godt koge sit æg fremfor at puste det. Her koger man ægget længe gerne et par timer ved svag varme. Herefter kan du pynte og hænge ægget op ligesom ved et pustede æg.

En sjov lille video fra Blinkende lygter, hvor de puster æg

Dekoration af påskeæg

Du kan dekorere dine påskeæg med løgskaller. Det du gør er, at du putter dit æg i en nylonstrømpe. Herefter kan du lægge blomster, grene og blade på ægget. Luk nylonstrømpen til med elastikker i begge ender.

Kog æggene i gryde med løgskaller og vand. Kogetiden varierer af ønsket spisebrug, og ellers kan du også koge det i to timer, hvis ægget er til pynt.


Husk ikke at koge ægget for hårdt, da det kan sprække.
PåskeægLær også at flette julehjerter i guiden her
pushpin