Gab – og hvorfor gaber vi?

Vi tager os tit i at gabe og særligt, når vi ser andre gaber. Men hvorfor er det vi gaber? Herunder er samlet en lang række teorier om, hvorfor vi gaber og særligt, hvorfor gab smitter.
gabe

Indholdsfortegnelse

Hvorfor gaber man
Vi gaber for at køle vores hjerne ned
Et gab er med til at få gang i ansigtsmuskulaturen
Vi gaber, når vi mangler ilt
Et gab udligner trykket
Hvorfor smitter det når man gaber
Et gab giver bedre kognitiv funktion
Er det godt at gabe
Hvornår gaber man
Fun facts om gab

Hvorfor gaber man

Vi gaber af flere forskellige årsager, tyder teorien på. Det er samtidig stadig en gåde for forskerne, hvorfor vi gaber. Herunder kan du læse om nogle af de forklaringer og teorier om, hvorfor og hvornår vi gaber.

Vi gaber for at køle vores hjerne ned

Et gab er med til at øge hjerterytmen og blodstrømningen, som er med til at hjælpe til at holde hjernen afkølet. Denne forklaring bygger på teori om, at vi gaber mindre om vinteren end om sommeren.

Derudover gaber vi også særligt, når vi keder os, da det får temperaturen til at stige i hjernen. Det samme sker, når vi bliver trætte, der stiger temperaturen også i hjernen.

Et gab er med til at få gang i ansigtsmuskulaturen

Et gab får dig til at strække dine kæbe- og ansigtsmuskler. Det er lidt ligesom, når man strækker sig om morgen for at få gang i kroppen – hvor her hjælper gabet på at få gang i ansigtsmusklerne.

Vi gaber, når vi mangler ilt

En anden teori er, at vi gaber, når vi mangler ilt. Teorien er, at når vi gaber, så optager kroppen mere ilt. Der dog rejst mange spørgsmål omkring denne teori.

Et gab udligner trykket

Et gab kan være med til at udligne trykket i øret. Det kan for eksempel være, når man har været ude at flyve eller har dykket, at man har brug for at udligne trykket i øret.

Hvorfor smitter det når man gaber

Vi gaber ofte, når vi ser en anden person gabe. En forklaring er, at det stammer fra vores urinstinkt om, at det er vigtigt, at alle har den samme døgnrytme. Det kan samtidig også ses som empati, hvor man som urmennesker vil skabe sammenhold i flokken.

Du vil ofte blive smittet mere med at gabe, hvis du er sammen med mennesker, som du føler et sammenhold med.

Årsagen til at et gab smitter er formentlig, at vi mennesker er flokdyr og har brug for at koordinere hinandens adfærd. Vi kopierer derfor ofte dem vi omgiver os med adfærd.

Et gab giver bedre kognitiv funktion

Studier viser, at gab er nødvendig for at øge blodstrømningen til hjernen. Blodstrømningen er med til at give bedre hukommelse og koncentration, og derved styrke de kognitive funktion.

Er det godt at gabe

Når vi gaber, giver det en følelse af velvære. Det er, fordi når vi gaber og strækker os udløser vi dopamin, som er hjernens velværestof.

Hvornår gaber man

Gab bliver ofte forbundet med kedsomhed eller træthed. Men et gab kan betyde mange forskellige ting. Et gab kan også betyde, at kroppen er ved at gøre sig klar på, at der skal ske noget nyt.

Vi kan også gabe, når vi føler os nervøse eller stresset. Et gab er med til at nedkøle vores hjerne.

Fun facts om gab

En række fun facts om gab er, at vi ikke gaber, når vi sover. Vi gaber også mindre, når vi bliver ældre. Mennesker starter allerede med at gabe som et foster.

Et gab udløser også dopamin i hjernen, som giver velvære, og det er også med til at øge blodgennemstrømningen i hjernen, som giver ny energi.