Hvordan får man fnat

Fnat får man igennem berøring, fnat er meget smitsom. Fnat har tendens til at sprede sig hurtigt mellem unge og børn, hvor de samlet mange samme sted.
Kløe

Indholdsfortegnelse

Hvad er årsagen til fnat
Hvad er Fnat
Hvordan mærkes fnat
Hvordan smitter fnat
Hvem får fnat
Hvordan slipper man af med fnat
Eddike mod fluer
Fluer der bider
Fnat symptomer
Fakta om fnat

Hvad er årsagen til fnat

Årsagen til, at man får fnat er, at man er blevet smittet med fnatmiden Sarcoptes scabiei. Fnat opstår ofte i områder med mange mennesker og dårlig hygiejne.

Fnatmiden foretrækker at leve i områderne mellem fingrene, håndleddet, albuerne, armhulerne og omkring kønsdelene.

Hvad er Fnat

Fnat en form for infektion, som man får fra en lille mide med fire par ben. Det er hunmiden, som er den største, den måler 0,3-0,4 mm. Fnatten lægger sine æg i de gange, som den graver i huden. Hvorfor det giver en kløen. 

Fnat kaldes også scabies.

Hvordan mærkes fnat

Fnat mærkes ved, at det klør og generer. Fnat smitter, men det er ufarligt. Du mærker symptomerne efter 2-8 uger. Fnat kan også komme til udtryk som små råde knopper og udslæt.

Hvordan smitter fnat

Fnat smitter gennem fysisk og seksuel kontakt. Det kan også godt smitte igennem sengetøj, dette er dog ikke den hyppigste smitteform - da fnatmiden ikke kan overleve ret længe udenfor huden. 

Hvem får fnat

Alle kan få fnat. Det er især hyppigt mellem børn og unge, da fnat spreder sig hurtigt i store forsamlinger med stor berøringsflade.

Hvordan slipper man af med fnat

Fnat behandles med et fnatmiddel, som skal smøges over hele kroppen. Derudover er det vigtigt at vaske sit sengetøj og tøj grundigt. Alle der er nærkontakt med dig skal også i behandling.

Eddike mod fluer

Eddike kan bruges mod fluer og særligt bananfluer. Eddiken tiltrækker de små fluer, og hvis man putter lidt sæbe i eddiken, så kan fluerne heller ikke lette fra tallerkenen igen – da det ændrer overfladespændingen på eddiken, der gør, at fluen ikke kan lette igen.

Fluer der bider

Klæger er de fluer, der bider. De er en flad flue, som sætter sig på en og bider en, vi ser særligt dem i sommerdage. Der findes også andre fluearter, som bider.

Fnat symptomer

Der findes en række forskellige symptomer på fnat, de mest hyppige er nedenstående:
Kløe
Små røde knopper
Udslæt
Fnatgange

Fakta om fnat

Fnat er sygdom
Fnat er smitsom
Fnat giver kløe
Fnat forudsagdes af en infektion med fnatmider
Fnatinfektionen findes ofte på fingre, håndled, armhuler og omkring navlen
Husk at kontakte dem du har været i nær kontakt med
Læs også om, hvordan man får bugt med lus
pencil