Klipning af hæk

Hækkens skal klippes hvert år for at sikre en flot og tæt hæk - her finder du en række tips til at klippe hæk.
Hækkeklipning

Indholdsfortegnelse

Hvordan klipper man bedst hæk
Gode råd til hækklipning
Hækkeklipning og fugle
Pæn hæk
Hvornår er det bedst at vande haven
Liguster og tjørnehæk
Buksbom, thuja, taks, gran og cypres
Klipning af bøgehæk
Nabohensyn i forbindelse med hækklipning
Må jeg klippe min hæk om vinteren?
Hækklipning i regnvejr
Klipning af ny hæk
Klipning af gammel hæk

Hvordan klipper man bedst hæk

Grundreglen for klipning af hæk er, at man klipper den, når den ser rodet ud. Man skal dog ikke klippe hækken senere end august, hvor den skal nå at hærde, før det bliver frostvejr.

Gode råd til hækklipning

Start med at klippe hækken nede fra
Klip hækken, så den er bredest forneden og smallest for oven – det giver den tætteste hæk
Når din hæk har nået den ønskede højde, skal man klippe den 25 cm under den højde hvert år

Hækkeklipning og fugle

Fuglene er først færdige med at udruge deres æg efter Sankt Hans, og mange fugle bygger rede i hækken. Man skal derfor være forsigtig med at klippe sin hæk inden, da det kan forstyrre fuglene og deres rugning af hæk.

Pæn hæk

Hvis du gerne vil have en pæn hæk, så skal du klippe den to gange i løbet af sommeren. Hvilket kan gøres første gang i juni og anden gang i august. 

Det er særligt relevant at klippe hæk to gange, hvis du har en løvfældende hæk, altså en hæk, som der taber bladene om vinteren.

Hvornår er det bedst at vande haven

Der er en gammel regel, som siger, at man skal klippe den inden Sankt Hans. Det sikrer en pæn hæk til sommeren, men det betyder også, at man ofte kommer til at klippe hækken to gange. Det kan derfor være en god ide at leve med en lang hæk indtil engang i juli – så skal du kun klippe hækken gang.

Herunder gennemgår vi nogle af de forskellige hækketyper, og hvornår og hvor ofte de skal klippes.

Liguster og tjørnehæk

Liguster- og tjørnehække vokser rigtig hurtigt, og derfor skal de gerne klippes to gange om året. Hvor det er bedst, at man klipper liguster- og tjørnehækken i juni og igen i august.

Man kan godt nøjes med at klippe liguster- og tjørnehækken en gang, men de vil blive meget lange.

Buksbom, thuja, taks, gran og cypres

Buksbom, thuja, taks, gran og cypres har grønne blade hele året, og de har bedst af, at de kun bliver klippet en gang om året – hvilket er bedst i august/september

Klipning af bøgehæk

Bøgehækken kan sagtens kun blive klippet en gang om året, hvilket kan gøres i juli. Hvis man dog vil have den pæneste bøgehæk, så skal man klippe den to gange – hvilket kan gøres omkring sankthans og igen i august.
Bøgehæk

Nabohensyn i forbindelse med hækklipning

Husk at tænke over, hvornår du klipper din hæk med elektrisk apparat. Da støjen kan være til sene for dine naboer. Derudover skal du selvfølgelig også blive enig med dine naboer om, hvor høj hækken skal være, som I deler mellem jer.

Må jeg klippe min hæk om vinteren?

Du må godt klippe din hæk om vinteren, når kulden er sat ind, for så er hækken gået i dvale. Du skal dog være forsigtig med at klippe hækken i sensommeren, der sætter hækken nemlig nye skud.

Hvis du klipper hækken senere end starten af september, vil de nye modne skud ikke have tid til at modne, inden frosten slår ind. Og en for sen klipning kan føre til frostskader på hækken.

Hækklipning i regnvejr

Du kan sagtens klippe din hæk i regnvejr, det har ingen betydning for, hvordan hækken vil klare sig. Og hvis du klipper hækken med en hækkesaks, så er der ingen problemer. Hvis du derimod bruger

Klipning af ny hæk

Hvis du har en ny hæk, er det en god ide ikke at klippe hækken i toppen før, den har nået den højde, som du gerne vil have. Du må gerne trimme den siderne.

Klipning af gammel hæk

Det kan være nødvendigt at klippe en hæk helt ned for, at den kan komme frem igen som en pæn og tæt hæk.
Læs også om, hvordan du vander din have
pencil