rengøring af gardiner

Er dine gardiner begyndt at se trælse ud? Eller vil du gerne undgå, at dine gardiner kommer til at se beskidte ud? Så får du lidt fif her til at holde og gøre dine gardiner rene.
Gardiner

Indholdsfortegnelse

Hvordan vasker jeg mine gardiner
Guide til at vaske gardiner
Hvordan vasker jeg persienner
Hvordan vasker jeg lamelgardiner
Hvordan tørrer jeg gardiner
Gule mærker på gardinet

Hvordan vasker jeg mine gardiner

Hvis der er en vaskeanvisning på dine gardiner, så følg denne. Vælg her det anbefalede skåneprogram, som ofte er et uldprogram med lav centrifugering. Det er her en god ide at vaske med en høj vandstand, det er med til at skåne stoffet.

Er du i tvivl, om gardinerne kan tåle at blive vasket i vaskemaskinen, så kan du vaske det i badekarret eller en anden stor balje.

Guide til at vaske gardiner

1. Vælg temperatur og skåneprogram ud fra vaskeguiden på gardinet
2. Fyld maks. maskinen 2/3-dele op
3. Lav centrifugering
4. Hæng gardinerne op, men de stadig er våde

Hvordan vasker jeg persienner

Et godt fif til at vaske dine persienner er, at gør det til en vane at støvsuge persiennerne, når du alligevel har støvsugeren fremme. Her kan du bruge den bløde børste på mundstykket.

Man kan også vaske sine persienner med en hårdt opvredet klud og eventuelt lidt opvaskemiddel.
Hvis persienner trænger til et lidt større omgang, så kan du lægge din persiennerne forsigtigt i badekarret eller i bunden af brusekabinen. Her kan du vakse dem forsigtigt med en blød børste i lunt vand.

Husk at passe på dine persienner, da de er meget sarte og nemt tager imod skader.

Hvordan vasker jeg lamelgardiner

Rengøringen af lamelgardiner skal foregå med en støvsuger. Er uheldet ude, og de er blevet plettet, så læs først instruktioner om, hvad de kan holde til. Man kan nemlig risikere ved vask, at man får fjernet lamellernes overfladebehandling og derved den stivelse, som sikrer, at de hænger flot og glat.

Vasker man sine lamelgardiner skal det foregå forsigtigt i koldt vand.

Hvordan tørrer jeg gardiner

Gardiner skal hænges til tørre, mens de stadig er våde. Det er en god ide at tørre dine gardiner med de rigtige folder, herved bliver gardinerne flotte og strækker sig ud.

Gule mærker på gardinet

Er dine gardiner blevet misfarvet af solen, så kan de ikke vaskes rent. Det er derfor en god ide, at gardinerne ikke altid hænger på det samme måde, det er med til at forebygge mod blegninger.

Vinduer

Rene gardiner kommer bedst til sin ret ved rene vinduer, og særligt om sommeren, når solen står ind på vinduerne, og man tydeligt kan se om de er rene eller beskidte. Herunder finder du et link til vores guide til, hvordan du pudser vinduer.
Sådan pudser du vinduer
pencil