Bænkebider – hvorfor er der bænkebider i huset

Bænkebider er små grå landlevende krebsdyr med skjold, som har en vigtig funktion for naturen. Hvorfor vi nok nærmere skal betragte dem som nyttedyr fremfor skadedyr.
Bænkebider

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er der bænkebider i huset
Hvad er en bænkebider
Hvor lang tid lever en bænkebider
Hvor lever bænkebidere
Er bænkebideren et skadedyr
Hvordan undgår jeg bænkebidere spiser mine planter
Bænkebider som nyttedyr
Hvad lever en Bænkebider af
Kan man spise en bænkebider

Hvorfor er der bænkebider i huset

Der er som ofte bænkebider i huset, når det er fugtigt. Mange bænkebider er derfor et tegn på, at der er for stor fugt i dit hus, og skimmelsvamp muligvis er ved at vokse frem et sted i dit hus.

Det er nemlig sådan med bænkebider, at vi opfatter dem som et insekt, men de er i virkeligheden et krebsdyr med gæller. De kan derfor kun leve på fugtige steder, ellers vil de tørre ud.

Hvad er en bænkebider

Bænkebidere er landlevende krebsdyr, som lever af rådnede organisk materiale.

Der findes hele 29 forskellige arter af bænkebidere i Danmark, hvor de fleste er grå. Deres udsende er et fladt skjold, to ”hor” og 14 ben. En bænkebider bliver 3-4 år gammel.

Hvor lang tid lever en bænkebider

En bænkebider lever 3-4 år.

Hvor lever bænkebidere

Bænkebidere lever, hvor der er mørkt og fugtigt. Det kan være under træ, sten, fliser og i haveaffald. De gemmer sig om dagen, hvor de kommer frem om natten for at finde føde.

Er bænkebideren et skadedyr

Bænkebideren er ikke et skadedyr, men derimod et nyttedyr. De gør ikke os mennesker eller vores bygninger noget. Hvorimod vi stadig synes, at de er irriterende, når de kravler ind i vores huse.

Finder du bænkebidere i din bolig, er det som ofte et tegn på, at der er for fugtigt. Bænkebiderne ånder nemlig gennem deres gæller, og de er nødt til at leve fugtige steder for ikke at tørre ud.

Bænkebider har også med at spise vores frugter, grøntsager og nye småplanter, når de spirer frem – og særligt i vores drivhuse.
Læs om "Skadedyr - hvem er de og hvordan bekæmpes de"

Hvordan undgår jeg bænkebidere spiser mine planter

Du kan undgå at bænkebiderne spiser dine planter ved at dække dem med et net eller placér planter og plantekasser på et bord – hvor bænkebiderne ikke så let komme op.

Bænkebider som nyttedyr

Bænkebider er et nyttedyr, da de spiser henfaldende planter. Der sker det, når de spiser gamle blider, så bliver de delt op i små stykker. Herefter vokser der svampe og baktier på bladene, som nedbrydes til næringsstoffer, CO2 og vand.

Næringsstofferne bruger træer og planter til at vokse af.

Hvad lever en Bænkebider af

Bænkebider lever af en lang række ting. De spiser dog primært henfaldende planter såsom blade, grene og træstubbe. De spiser også gerne alger, svampe og gammel frugt. Bænkebiderne spiser i princippet alt, som falder ned på jorden og nemt at gå til.

Kan man spise en bænkebider

Man kan godt spise en bænkebider. Den skal blot tilbedes først. Det gøres ved, at de først overhældes med kogende vand, hvorefter de steges på panden i nogle få minutter. Man spiser bænkebiderne hele.
Læs mere om hvilke insekter du kan spise i artiklen fra DR ”Børn spiser bænkebidere og myrer”
pencil