Skadedyr - hvem er de og hvordan bekæmpes de

Skadedyr er næsten at finde i alle danske hjem, hvor de spiser vores mad og planter og ødelægger vores huse. Her kan du blive lidt klogere på de forskellige skadedyr, som vi møder i vores hjem.
Mus

Indholdsfortegnelse

Hvad er skadedyr
Skadedyr definition
Hvilke dyr er skadedyr
Hvordan kommer jeg af med skadedyr?
Hvilke dyr kan bo på loftet
Er sølvfisk et skadedyr
Hvilke skadedyr er almindelige i haven
Nyttedyr vs. skadedyr
Skadedyr i køkkenet
Skadedyr i mel
Skadedyrbekæmpelse

Hvad er skadedyr

Alle dyr, som generer mennesker, betegnes som skadedyr. Det vil sige, at det er de dyr, som vi betragter som skadelige, som der er skadedyr.

De fleste skadedyr er planteæder, hvorfor vi ser dem som skadedyr, da de spiser vores planter. Skadedyr er også dyr, som gør skade på vores boliger.

Skadedyr definition

Definitionen på skadedyr er, at alle dyr som generer mennesker er skadedyr.

Hvilke dyr er skadedyr

Der findes en lang række forskellige skadedyr. Vi kan liste skadedyr ud fra nogle forskellige parameter. Der er for eksempel de irriterende skadedyr, som gør skade på bygninger og haver eller bare virker truende og irriterende for mennesket

Irriterende skadedyr

Myrer
Måger
Mosegris
Muldvarp
Skægkræ
Så er der de dyr, som vi opfatter som konkurrenter. Det er dem, som igennem deres adfærd gør skade på bygninger eller andre dele af det miljø, som vi mennesker befinder os i.

Konkurrenter skadedyr

Bladlus
Borebille
Græshoppe
Gåsebille
Kakerlak
Stankelben
Termit
Der findes også opportunister, som er de dyr, som har lært at udnytte menneskets levemuligheder. Det vil sige de dyr, som særligt spiser vores mad.

Opportunister skadedyr

Due
Gråspurv
Kakerlak
Mus
Møl
Vaskebjørn
Snyltere er de dyr, som lever på eller i kroppen på mennesker.

Snyltere skadedyr

Orm – såsom børneorm og spoleorm
Fnat
Flåt
Derudover er der sygdomsspredere, det er dem, som vi anser for farlige på grund af risikoen for sygdomsspredning.

Sygdomsspreder skadedyr

Flagermus
Lopper
Myg
Rotter

Hvordan kommer jeg af med skadedyr?

Der er flere forskellige måder at komme af med skadedyr på, du kan både gøre det selv eller ringe efter en skadedyrbekæmper. En skadedyrbekæmper kan være nyttig, hvis problemet med skadedyr er blevet så stort, at du ikke selv kan slippe af med det.

Der findes forskellige metoder til at komme af med skadedyr på, det kommer også helt an på, hvilket skadedyr, du skal til livs.

Her kan du finde en række indlæg med gode råd til at bekæmpe skadedyr med

Få bugt med lus

Hvordan slipper man af med edderkopper

Hvordan slipper man af med sølvfisk

Hvordan ser møl ud

Hvordan du slipper af med bananfluer

Sådan slipper du af med myrer

Hvilke dyr kan bo på loftet

De dyr, der kan bo på loftet, er rotter, mus, mår eller flagermus. Så hvis du hører lyde fra loftet, eller får lugtproblemer og bidemærker i isolering, så har du formentlig en ubuden gæst på loftet.

Lyd og lugt fra loftet er ofte tegn på, at der er dyr på loftet. Mus og rotter larmer ikke så meget, men man vil stadig kunne høre en piblende hen over loftet. Det er nemmere at høre en mår eller flagermus, hvor måren larmer hele dagen og flagmusen særligt om natten.

Er sølvfisk et skadedyr

Sølvfisk er skadedyr i det omfang, at de spiser bøger og fotos. Sølvfisk er dog helt uskadelige for mennesker. Du kan læse mere i vores indlæg ”Hvordan slipper man af med sølvfisk?” om, hvad sølvfisk er, og hvordan man bekæmper dem.

Hvilke skadedyr er almindelige i haven

Der findes en lang række skadedyr i de danske have, hvor gåsebillen ødelægger græsplænen ved at æde rødderne. Hvorimod bladlus æder blade og knipper, laverne lever typisk i vores urtehaver af frugt og kålplanter. Snegle og især dræbersnegle æder både blomster, blade og køkkenhavens planter.

Muldvarpe og mosegrise ødelægger vores græsplænen ved at lave huller og muldvarpeskud.

Fugle er faktisk også skadedyr, når de spiser vores bær og frugter. Derimod er de nyttedyr, når de fordrer ungerne med larver og andre insekter.

Nyttedyr vs. skadedyr

Man kan ikke altid entydig sige om et dyr er et nytte- eller skadedyr.

I haver, hvor nyttedyr trives, er der sjældent store problemer med skadedyr. Nyttedyrene foretrækker haver, hvor der er mange forskellige planter.
Hvorimod skadedyr foretrækker haver, hvor der er mange planter af den slags planer, som de lever af. Derfor er urtehaver ofte udsat for skadedyr, da man ofte har mange af den samme plante der.

Det er vigtigt at holde sine plante sunde og friske, så bliver de ikke lige så nemt angrebet af skadedyr.
Læs mere om nyttedyr

Skadedyr i køkkenet

Der findes en lang række skadedyr i køkkenet, som lever af vores fødevarer. Ofte kommer skadedyrene i køkkenet igennem poser med gryn, mel, tørrede frugter, krydderier, nødder og lignende.

Det er altid vigtigt at reagere på skadedyr i fødevare, da det kan inficere levnedsmidler og forurene produkterne.

De mest almindelige skadedyr i fødevarer er følgende.
Flæskeklanner som man finder i tørkost til dyr
Brødbille
Melmide
Jordnøddebille
Savtakket kornbille
Rismelbille
Tofarvet frømøl
Tobaksbille

Skadedyr i mel

Klistret spind i mel, gryn eller mysli er et tegn på, at det er blevet angrebet af møl. Møl er brunlige insekter. Møllene du finder i dit køkken og mel er ofte tofarvede frømøl.

Den bedste måde at komme møllene til livs er ved at finde kilden og smid madvaren væk. Derefter støvsug og gør grundigt rent. Det kan være svært at komme møllene til livs i første omgang, så det kan godt tage lidt tid – så husk at holde øje med dem.

Du kan forebygge mod møl ved at opbevare dine madvarer i tætsluttede beholder.
Læs mere i indlægget "Møl i mel - slip af med dem"

Skadedyrbekæmpelse

Du kan altid få professionel hjælp til skadedyrsbekæmpelse. En skadedyrbekæmper bekæmper alle slags skadedyr lige fra havemyrer, hvepse, lopper, møl, væggelus, muldvarper, mosegrise, husbier og kakerlakker
Find flere råd til at slippe af med skadedyr på Falcks hjemmeside
pencil