En guide til at passe på din græsplæne

Her kan du finde svar på mange af dine spørgsmål omkring, hvordan man får og holder en pæn græsplæne
Græs

Indholdsfortegnelse

Hvornår er det bedst at slå græs
Hvor lang tid tager det for græsfrø at spire
Græs eller rullegræs
Hvornår skal man så ny græs?
Forberedelsen af jorden inden såning af græs
Hvad er græs
Hvordan sår man græs?
Hvordan anlægger man rullegræs
Hvor ofte skal man vande nysået græs
Hvornår skal man slå græs første gang
Hvor kort må jeg slå mit græs
Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Hvornår er det bedst at slå græs

Det er bedst at slå græsset, når det er tørt og det ikke er regnvejr. Du kan godt slå dit græs selvom, det er vådt, resultatet bliver bare ikke særlig godt.

Det våde græs lægger sig nemlig ned, hvorfor plænen vil blive slået ujævnt.

Græsset har også bedst af ikke at blive slået, når duggen er faldet. Derfor undgå at slå græs om morgen og aften, da der ligger dug på græsplænen.

Hvornår er det bedst at slå græs
I tørvejr
Tørt græs
Før og efter duggen

Hvor lang tid tager det for græsfrø at spire

Det tager under normale omstændigheder cirka 3 uger for græsfrø at spire. Der er dog mange faktorer, som påvirker, hvor hurtigt en græsplæne spirer.

Klimaet og vejret er med til både at forsinke og fremme processen. Man skal derfor heller ikke så en græsplæne senere end begyndelsen af oktober måned.

Græs eller rullegræs

Der er to muligheder, når du skal så og anlægge en ny græsplæne: såning af græsfrø eller rullegræs. Såning af græsfrø er den traditionelle og mere langsommelige metoder, hvorimod rullegræs er en hurtig metode – dog en meget dyrere metode.

Hvornår skal man så ny græs?

Man skal som hovedregel enten så græs i forårsmånederne eller efterårsmånederne. Det er dog aldrig så enkelt, da såningen af nyt græs afhænger af temperatur og fugtighed. Jordtemperaturen skal gerne være omkring +7 grader, når man sår græs for at græsfrøene kan spire.

Forberedelsen af jorden inden såning af græs

Det er vigtigt, at man forbereder jorden inden, at man sår nyt græs. Her er en guide til, hvordan du forbereder din jord bedst muligt til såning af nyt græs.

1. Jorden skal luftes

Kører havefræseren igennem jorden, så jorden bliver mere løs og modtagelig for vand og næringsstoffer

2. Forkæl din jord

Det øverste muldlag skal være næringsrigt med et højt indhold af mikroorganismer og humus. Det gøres med topdressing eller jordforbedring – som spredes i et lag, hvorefter det blandes med den eksisterende muld

3. Ret jorden af

Herefter skal du rette din gjord af, så den bliver helt lige og plan

4. Fjern lufthuller

Sørg for, at der ikke er nogle lufthuller i græsplænen. Det kan gøres ved at træde jorden godt igennem med sine fødder.

5. Riv jorden forsigtig

Riv jorden forsigtig med din rive, så du kan få fjernet større sten og grene

6. Nu er du klar til at så dit græs

Hvad er græs

Græs-familien består af 10.000 arter i mere end 650 slægter, og den er den største inden for blomsterplanerne. Man finder græs i alle verdens klimazoner.


De fleste arter af græsser hører til de ældste nytteplanter, og de har altid haft en stor betydning for mennesket. I denne plantegruppe tilhører alle kornsorter såsom hvede, rug, byg, havre og majs

Hvordan sår man græs?

Man sår græs ved at fordele græsfrøene i et jævnt lag. Det giver et ensartet resultat, hvis man bruger en såmaskine.

Når du har fordelt græsfrøene, så skal man rive jorden let. Det blander frøene med de øverste jordlag.

Herefter tromler med jorden med en havetromler. Tromlen gør at jorden bliver jævn og fast, så man ikke pløjer græsplænen op første gang, man slår græsset.

Hvordan anlægger man rullegræs

At anlægge rullegræs er en hurtig vej til en ny græsplæne. Man kan allerede efter 14 dage betræde og benytte græsseplænen. Man skal følge de samme steps ved rullegræs som ved såning af græsfrø.

Den bedste måned at så rullegræs i er maj eller august.

Hvor ofte skal man vande nysået græs

Man skal som udgangspunkt ikke vande nysået græs før, at det begynder at spire. Når man så starter med at vande, så skal man fortsætte.

Hvis der derimod ikke kommer regn i løbet af de første 7 dage efter udspredning af græsfrøene, så skal man selv i gang med at vande. Det skal gøres 2-3 gange om ugen, det er vigtigt at følge denne plan indtil, at det begynder at regne igen.
Vanding af haven

Hvornår skal man slå græs første gang

Det er vejret, som der afgør for, hvornår du skal slå græsplænen for første gang. Det er dog som oftest fra april af, at du kan begynde at slå græs.

Det vigtigste er, at græsset er begyndt at gro, før du bruger plæneklipperen. Græsset skal have vokset sig op i en højde af 6-8 cm før, du slår det. Det er kun få græstyper som er en nytteplante for mennesker.

Hvor kort må jeg slå mit græs

Græsset må slås ned til 4 cm, hvis du slår det kortere så svækkes græssets rodnet. Rodnettet er også med til at give bedre levevilkår i græsplænen. Det er derfor vigtigt at passe på sin græsplæne og ikke slå den alt for godt.

Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Du kan slippe af med mos i græsplænen hele året, men det er nemmest at slippe af med mos i græsplænen i marts og april. Der findes en række forskellige metoder til at fjerne mos på:
Mosfjerner
Rive
Plæneklipper
Vertikalskærer
Læs meget mere her om, hvordan du slipper af mos i din græsplæne.
pencil