Man får hikke af mange forskellige årsager, nogle af de årsager er: at spiste for hurtigt, hoste, latter, alkohol, kolde drikke og stress.
Hikke stopper normalt af sig selv og efter et par minutter. Hvis hikken derimod bliver ved længere end 48 timer, så er det en langvarig eller persisterende hikke. Det er en meget sjælden tilstand.
Langvarig hikke opstår ikke af de samme årsager som en almindelig hikke. Der er her tale om en form for sygdom.
Mennesket hik er ikke tilfældigt, og det er lidt ligesom at hoste. Vi hoster for at fjerne fremmedlegemer fra vores spiserør. Mennesket hikker lidt af samme grund. Denne gang skal fremmedlegemet bare ned i mavesækken. Det vil altså sige, hvis maden ikke er kommet helt ned i vores mavesæk, begynder vi at hikke.
Hikke kan også forekomme selvom, mennesket ikke lige har spist. Kroppen bliver snydt af sodavand, krydret mad og særligt alkohol. Alle tre tin kan ramme følelegemerne og igangsætte hikken.
Følelegemer er menneskets sanseorganer, der mærker, når fremmedlegeme sidder på tværs i spiserøret.
Lyden ”hik” opstår, når vi hikker, så trækker vi vejret hurtig ind. Stemmebåndet lukker samtidig til, og det afbryder indåndingsluften – hvilket resulterer i hikkelyden.
Læs mere om hikke, og hvad det er på
sundhed.dkDet er ikke kun mennesker, som hikker. Der er flere dyr, som også hikker