Fluer i hjemmet - hvordan slipper man af med dem?

Har fluerne indtaget dit hjem, eller vil du blot bare blive lidt klogere på den lille summende insekt - så læs med her.
flue

Indholdsfortegnelse

Hvad kan holde fluer væk
Hvor lang tid lever en flue
Skadedyr fluer
Fluer om vinteren
Fluer i hjemmet
Eddike mod fluer
Fluer der bider
Fluearter
Små fluer i luften
Stuefluer
Spyflue
Fluer i potteplanter
Hvad gør fluer godt for
Er fluer farlige for mennesker?

Hvad kan holde fluer væk

Du kan holde fluer væk ved hjælp af et insektnet for vinduer og døre. Derudover kan man lokke fluerne med lysfælder eller få dem til at sætte sig fast på klæbepapir.

Fluer foretrækker også at sidde på ting, der hænger fra loftet. Det kan derfor være en god ide at sætte noget klisterpapir på lampeledninger og loftet som fluefælder.

Hvor lang tid lever en flue

En flue lever omkring 2 uger, når der er tale om en stueflue. I de to uger skal fluen både nå at finde en mage, parre sig og hunnerne skal så også lægge æg.

En spyflue derimod kan leve omkring en måned, hvor bananfluen ikke lever mere end en uge.

Skadedyr fluer

Fluer bliver betragtet som skadedyr, da de udgør en sundhedsrisiko for os mennesker og vores husdyr. De kan sprede sygdomme som Salmonella og E. coli.

Fluer om vinteren

Fluer, og stuefluen, går normalt i dvale om vinteren. Der er dog fluer, som vågner fra deres dvale om vinteren, de såkaldte dovne fluer eller ”julefluer”.

Fakta om fluer

En stueflue kan lægge omkring 1.000 æg i dens korte liv, hvorimod bananfluen kun ligger 200 æg. Udklækningen af æggene foregår fra maj til september.

Fluer i hjemmet

Fluer i hjemmet er ofte stuefluen, hvoraf dens navn. Det er særligt huse med landbrug, som tiltrækker mange fluer, da de tiltrækkes af ådsler og ekskrementer.

Men fluer bliver nu også tiltrukket af gammelt køkkenaffald eller overmoden eller rådden frugt.

Eddike mod fluer

Eddike kan bruges mod fluer og særligt bananfluer. Eddiken tiltrækker de små fluer, og hvis man putter lidt sæbe i eddiken, så kan fluerne heller ikke lette fra tallerkenen igen – da det ændrer overfladespændingen på eddiken, der gør, at fluen ikke kan lette igen.

Fluer der bider

Klæger er de fluer, der bider. De er en flad flue, som sætter sig på en og bider en, vi ser særligt dem i sommerdage. Der findes også andre fluearter, som bider.

Fluearter

Der findes utallige arter af fluer, blot i Danmark er der registreret omkring 3.000 forskellige arter. Nye arter bliver hele tiden opdaget.
De mest almindelige fluer i danske hjem er stuefluen, den lille stueflue og den blå spyflue

En lille liste over nogle af de mest almindelige fluearter i Danmark
Stueflue
Spyflue
Bananflue
Klæg
Rovflue
Gødningsflue
Se en mere komplet liste over fluearter på Wikipedia

Små fluer i luften

De små fluer i luften er ofte bananfluer, som ses tæt på vores frugtskål. Bananfluen bliver hovedsageligt tiltrukket af gæret frugt og grøntsager. Det er særligt i august, at man ser den største population af bananfluer.

Læs meget mere om bananfluer her, og hvordan man laver bananfluefælder.

Hvad lever fluer af

Fluer lever af mange forskellige slags madvarer.

Stuefluer

Stuefluen, og dens latinske navn ”Musca domestica”, kommer oprindeligt fra Sibirien. Stuefluen er en gammel art, og man mener, at den allerede kom til Danmark i jernalderen.

Man finder ofte stuefluen steder, hvor der findes gødning og mødding. Hvilket man særligt finder på landbrug. Gødning er nemlig, det mest oplagte sted for en stueflue at lægge sine æg.

Spyflue

Spyfluer er ofte metalskinnende. Spyfluer tiltrækkes af døde dyr og madrester, det er her de får næring og mineraler fra.

Du kan undgå spyfluer ved ikke at have kødrester liggende, en lugtende skraldespand tiltrækker også fluerne. Spyfluer kan også blive fanget af insektnet og klisterpapir.

Fluer i potteplanter

De fluer, der findes i vores potteplanter, som ligner bananfluer, er en slags myg, som kaldes sørgemyge.

Sørgemyg gør ikke noget. De trives godt i overvandede planter. En måde at bekæmpe sørgefluerne er derfor at lade planterne tørre ud i en kort periode.

Hvad gør fluer godt for

Fluer gør godt for andre dyr, da de er føde for blandt andet edderkopper og fugle. Derudover spiller en del fluer også en stor rolle i at nedbryde døde dyr og planter.

Er fluer farlige for mennesker?

Fluer er ikke direkte farlige for mennesker. Men da fluer bærere mange sygdomme i form af parasitter og bakterier kan de være farlige for både mennesker og dyr.

De fleste sygdomme, som fluer kan bære videre, er dog næsten ikke eksisterende i Danmark.
pencil