Hvordan fjerner man pletter

Der findes en lang række husråd til, hvordan man fjerner pletter fra sit tøj. Det er altid vigtigt at fjerne pletten så hurtig som muligt, inden det trænger ind i fibrene.
Mand spilder på tøjet

Indholdsfortegnelse

Sådan fjerner man pletter
Gode pletfjernere
Hvordan fjerner man pletter på tøj
Sådan fjerner man sved pletter og lugt
Hvordan fjerner man pletter på uld
Hvordan får man pletter af polyester
Hvordan fjerner man pletter fra silke
Sådan fjerner du blodpletter
Sådan fjerner du græs på dit tøj
Sådan fjerner du svedpletter og svedlugt
Sådan fjerner du rødvinspletter
Hvordan fjerner man pletter fra gulvtæppet?
Indtørret pletter på tæpper
Sådan fjerner du pletter fra dine kæledyrs tis
Hvordan fjerner man pletter fra træbord
Sådan fjerner man pletter fra marmor
Sådan fjerner man pletter
Gode pletfjernere

Sådan fjerner man pletter

Sæbespåner er godt middel til at fjerne pletter med. Opløs sæbespåner i varmt vand og skrub pletten godt med skummet fra sæbespånerne. Lad tøjet herefter ligge en halv time i vandet inden, du smider det en tur i vaskemaskinen.

Gode pletfjernere

Opvaskemiddel
Sødmælk
Salt
Terpentin
Citronsaft
Kartoffelmel
Kærnemælk
Husholdningssprit

Hvordan fjerner man pletter på tøj

Der findes flere måder på, hvordan man fjerner pletter på sit tøj. Det afhænger af, hvilken plet der er tale om. Herunder får du en guide til nogle af de mest normale pletter, man får på sit tøj.

Hvordan fjerner man blodpletter

Blod fjernes ved, at man lægger tøjet i blød med koldt vand og c. 2 ml opvaskemiddel. Lad det ligge i blød et par time og herefter skrub tøjet med en blød børste. Hvis pletten stadig ikke er forsvundet gentag processen.

Hvordan fjerner man græspletter
Hustricket til at fjerne græspletter er at tilføje glycerin. Påfør glycerin på pletten og lade det virke et kvarters tid. Vask herefter tøjet på et almindeligt vaskeprogram.

Sådan fjerner man chokolade
Her ligges tøjet i blød i 2 ml opvaskemiddel sammen med vand. Lad det virke en times tid og gnub herefter pletten.

Kan vand alene fjerne plettet fra tøj?

Ja vand kan godt fjerne pletter fra tøj. Men igen her kommer det an på, hvad der er årsagen til pletten. Med små pletter uden farvestoffer kan du forsøge at fjerne pletten med vand. 

Lad vandet løbe gennem pletten og gnid forsigtigt. Du kan også putte vand på en ren klud og duppe/gnide på pletten. Virker dette ikke, så put lidt sæbe på pletten inden du vasker tøjet.

Sådan fjerner man sved pletter og lugt

Der er ikke noget værre end, når t-shirten har fået gule plamager under ærmerne og lugter helt sur. Der findes heldigvis råd for, hvordan man kan fjerne sved pletter og lugt fra tøjet.

Her kan du gøre brug af husholdningseddike. Det er vigtigt, at man bruger klar eddike til det lyse tøj. Følg følgende trin for at fjerne sved pletter og lugt fra dit tøj.
Bland lige meget eddike og vand sammen
Tøjet lægges i blød et kvarters tid
Vask herefter på et almindelig program efter anvisning på tøjet
Evt. gentag processen, hvis det er nødvendig

Hvordan fjerner man pletter på uld

Du skal passe på, når du fjerner pletter på uld. Det tåler ikke, at man gnider på pletten.

Hvordan får man pletter af polyester

Mange pletter kan fjernes med varmt vand og lid opvaskemiddel. Brug altid en ren bomuldskuld. Det er altid en god ide at fjerne pletten hurtigst muligt fra polyester, inden det trænger ind i fibrene.

Polyester kan vaskes på op til 40/60 grader i hånden eller på vaskemaskinens skåneprogram.

Hvordan fjerner man pletter fra silke

Du fjerner pletter fra silke ved at blande vand og eddike halvt om halvt. Du hælder herefter væsken på et blødt stof og dubber på pletten og skyller efter med lunken vand.

Sådan fjerner du blodpletter

Brug opvaskemiddel til at fjerne blodpletter fra dit tøj. Tøjet lægget i blød i koldt vand og tilsæt ca. 2 ml opvaskemiddel.

Lad tøjet lægge i en times tid og gnub eller skrub tøjet herefter godt.

Hvis pletten stadig ikke er forsvundet, læg den tilbage i blød.

Sådan fjerner du græs på dit tøj

Græs kan fjernes med glycerin. Du påfører glycerin indtil pletten er gennemvædet med det. Lad det herefter virke ca. 15 min og vask herefter tøjet på et almindeligt vaskeprogram.

Sådan fjerner du svedpletter og svedlugt

Svedlugt og -pletter kan fjernes med husholdningseddike. OBS brug klar eddike til lyst tøj.

Bland lige meget eddike og vand sammen i en spand og læg tøjet i blød cirka 15 min.

Vask herefter tøjet på et almindeligt program efter anvisningerne for tøjet.
Læs mere her om, hvad du kan bruge eddike til i din husholdning.

Sådan fjerner du rødvinspletter

Er du uheldig at have fået rødvin på din yndlingskjole, er der råd for det. Du kan enten bruge glycerin eller danskvand hvorefter det vaskes på et almindeligt program.

Hvis du anvender glycerin dyp lidt på pletten og lad det virke mellem 5-8 timer. Det er vigtigt at putte det i en lufttæt pose, som pletten ikke tørre ind. Skyl herefter med vand og vask almindeligt.

Danskvand kan bruges mens pletten er helt frisk. Hæld danskvand ud over pletten og sug det op igen med en klud. Gentag dette indtil pletten er væk. Herefter vaskes tøjer på et normalt vaskeprogram efter anvisningerne.

Hvordan fjerner man pletter fra gulvtæppet?

Sådan fjerner du pletter fra gulvtæppet ved at bruge en af følgende fif.

Danskvand er en gammel kending, når det kommer til at fjerne pletter på tæpper. Der er dog grænser for, hvilke pletter danskvand kan være behjælpelige med at fjerne. Det vigtige er, at man fjerner pletten med danskvand så hurtigt som muligt. Sådan her gør du: 

1. Opløs pletten på gulvtæppet med lidt danskvand
2. Gnid herefter forsigtigt på pletten med kluden indtil pletten er forsvundet.
3. Læg derefter et stykke køkkenrulle over, så den kan suge det sidste af danskvandet op.  

Indtørret pletter på tæpper

De indtørret pletter på tæpper er straks værre. Det kan stadig være nyttigt at forsøge sig med danskvand. Start med at opløse pletten med noget lunket vand, og herefter behandle pletten som nævnt ovenfor med danskvand.

Et andet trick til indtørret pletter er også at bruge kartoffelmel. Her starter du med at hælde kartoffelmel med eventuelt lidt salt på pletten. Så lader du kartoffelmelet suge væsken op af tæppet. Herefter tager du støvsugeren og støvsuger kartoffelmelet op med det.

Det er her vigtigt at være opmærksom på, at det våde kartoffelmel nu befinder sig i din støvsugerpose. Det kan godt mugne hen over tid, det er derfor en fordel at tømme din støvsugerpose herefter.

Sådan fjerner du pletter fra dine kæledyrs tis

Der er ikke noget værre end når gulvtæppet lugter af katte- eller hundetis. Det kan være svært at komme af med lugten. En løsning kan dog være at bruge en mild opløsning med citronsyre.

Sådan fjerner du pletterne - HUSK HANDSKER!
Bland 9 dl vand med 1 dl citronsyre
Påfør opløsningen ind i pletten ved at gnide
Lad det stå i blød nogle timer
Dup herefter tæppet med en klud, som er vredt op i kold vand - herved fjerner du tisset og syren
Gentag igen, hvis pletten blot er blevet reduceret

Hvordan fjerner man pletter fra træbord

Der er ikke noget mere irriterende end de ringe glas efterlader på flotte træborde. Og det er faktisk ikke kun glas, som kan efterlade mærker på bordet. Det kan også være en varm pizzabakke eller lignende, som laver et mærke på bordet. Her får du et par tips og tricks til, hvordan du kan fjerne pletter fra træbordet.

Brug tandpasta til at fjerne pletter fra træbordet. Her skal du bruge hvid tandpasta og undgå dem med farve i. Put tandpastaen på en klud og gnid det på pletten med cirkulære bevægelser. Her skal du kun gnide på pletten, så du ikke skader bordets overflade. 

Hvis du helst ikke vil skure for meget på dit træbord. Kan du også gøre brug af et andet trick. Her skal du varme pletten op, så væsken i træet fordamper. Dette kan gøres ved at bruge en føntørre. Du blæser således det varme luft ned på pletten, hvorefter pletten langsomt fordamper. 

Se i videoen herunder, hvordan man fjerner pletter og render på træbordplader og trægulve.

Sådan fjerner man pletter fra marmor

Er dit marmor kommet til at se træls ud? Følg guiden her for at få dit marmor rent igen.

Man skal være forsigtig med, hvad man gør sit marmor rent i. Marmor er et forholdsvist blødt, skrøbeligt og særligt sensitivt materiale og særligt over for syre. Syre finder man i citrusfrugter, vin og også mange rengøringsprodukter. Derfor bør man gøre brug af rengøringsmidler, som er egnet til rengøring af marmor.

1. Hæld noget mildt og afblegningsfrit vaskemiddel eller guldrens i en spand med vand. Det er her vigtigt, at du følger instrukserne på vaskemiddel.
2. Vask marmoroverfalden med en svamp og skrub forsigtig på pletterne
3. Skyl herefter af med vand, og det er vigtig at tørre vandet op med en blød mikrofiberklud. Du sikrer på denne måde, at vandet ikke efterlader en masse plamager.

Definition på beskidt

Ordet beskidt betyder, at noget ikke er rent eller det er snavset. Ordet beskidt bliver også brugt i overført betydning. Hvor ordet beskidt bliver brugt om uanstændig, uhæderlig eller kriminel. Det kan også betyde ubehagelig, hård eller triviel, når det for eksempel handler om arbejde.

Der findes en række faste udtryk, hvor man bruger ordet beskidt. Her er et eksempel herpå:

- Få beskidte hænder. Her betyder udtrykket, at man laver noget fysisk arbejde, hvor man har fingrene nede i der hvor tingene sker.

Tøj

Tøj, som også kaldes beklædning eller påklædning er tekstiler. Der findes mange forskellige typer af tøj: Undertøj, bukser, trøjer, kjoler, strømper, hovedbeklædning, handsker, sko, frakker osv. 

Ordet tøj betyder oprindeligt udstyr.

Vi tænker ikke over i dagligdagen, at tøjet faktisk har mange forskellige formål. Her er listet nogle af de formål tøj har for os mennesker.
Holde kroppen varm og tør
Dække kroppen til for omverden
Beskytte kroppen mod fysisk overlast og slid
Beskyttelse mod udtørring og solskoldning
Pynte/Mode
Transport - såsom lommer
Beskytte mod angreb - rustning og skudsikre veste
Signalere status/social tilhørsforhold - såsom uniform
Læs Bolius artikel om, hvordan du undgår hvide striber på tøjet efter vask