Gode råd til at passe på din pande
1. Undgå for høj varme
Stegepander er beregnet til at kunne modstå høj varme, men de kan ikke holde til alt. Når stegepander bliver overophedet, bliver de mørkebrune i overfladen. Derudover kan en stegepande også ændre form og facon ved alt for høje temperaturer.
2. Put ikke panden under den kolde hane
Put ikke den brandvarme pande under den kolde hane. En varm pande skal køle ned af sig selv. Det kolde vand fra hanen kan ændre pandens struktur og forårsage hot spots, så panden varmer ujævnt.
3. Ingen skarpe køkkenredskaber
Køkkenredskaber af metal ridser pandens belægning. Brug derimod køkkenredskaber af træ, plastik eller kunststof.
4. Gør din pande ordentlig ren
Når stegepanden er blevet kold, skal den rengøres. Sørg for at få alle mad- og fedtrester af.
Rengøring af pande med bagepulver
Bagepulver kan bruges til at rengøre din pande med. Put bagepulver sammen med varmt vand i en gryde og lad det virke en god times tid. Herefter kan du nemt vaske madresterne væk.
Bagepulver kan også bruges til rengøring af mange andre ting i dit køkken. Det kan bruges til at få vandhaner til skinne igen. Bagepulver på en fugtig klud kan også gøre en fedtede bordplade ren. Bagepulver sammen med eddike kan være med til at fjerne denne grim lugt fra ens afløb.
Få svar her om, man må gøre panden ren med opvaskemiddel.Rengøring med natron
Du kan rengøre din pande med fastbrændt madrester med natron. Bland natronen op med varmt vand og lad det stå natten over.
Herefter kan du med en opvaskebørste let børste de løsne madrester væk.
Du kan også bruge eddike eller vaskepulver til at rense din pande med.
Hvorfor bliver min pande skæv
Din pande bliver skæv på grund af hurtige temperatursvingninger. Særligt pander af stål er udsat. Hvis din pande først er blevet skævt, så er der ikke noget at gøre. Der er dog et par fif til, hvordan du kan undgå, at din pande bliver skæv.
Varm din pande op langsom ved middel varme. Pas særligt på induktionskomfur deres hurtig opvarmning kan nemt ødelægge bunden på pander.
Undgå samtidig hurtig nedkøling – lad panden køle lidt af, inden der bliver hældt vand på den
Læs også vores guide til at holde din emhætte ren