hvordan ser møl ud

Møl ser ud som små insekter med vinger.
Møl
Sørg for ikke at have madvarer til at ligge fremme, da det er med til at tiltrække myrerne.

Sådan ser møl ud

Der findes fire arter af møl, som vi primært møder i vores hjem. De har følgende kendetegn:

Klædemøl: De voksne møl er 5-7 mm lange med stråfarvede vinger, deres larver er 7-9 mm lange og er råhvide med brunt hoved. De stammer hovedsageligt fra varme egne. Larverne lever særligt af tekstiler som uldtøj, stof på møbler og tæpper.

Pelsmøl: De voksne møl er 5-7 mm lange, brungule med 3 svage pletter. Deres larver er 6-9 lange og råhvide. Det er en gammel dansk art, som ofte findes i fuglereder. I vores hjem finder pelsmøllen næring i pelsværk.

Klistermøl: Her er de voksne møl 6-12 mm lange med hvidt hoved og brist. Deres larver er hvidlige med mørkt hoved og op til 12 mm lange. De er meget sjældne i Danmark. Klistermøl finder dog hertil i udenlandske fødevarer. De lever i fugtige kolonialvarer som mel, gryn og mysli.

Frømøl : De voksne er mål er 8-15 mm lange og bronzebrune med 3-4 mørkere pletter. Frømøls larver er 10-20 mm og hvide med brunt hoved. De lever oftest i fuglereder, men finder også vej ind i vores hjem. De er særligt at finde i fugtige kolonialvarer som mel, gryn, mysli og nødder.

Har du fundet huller i tøjet? Eller er dit mel blevet sammenklistret? Det kan skyldes møl.

Læs mere om møl, som hører til arten natsommerfugle.

Hvordan kommer jeg af med møl

Møl og dens larver og æg kan slås i ihjel ved at vaske tøjet i vaskemaskinen eller kommer tøjet i fryseren ved -18 grader i 2-3 døgn.

Er møllene gået i dine tæpper eller pelse, kan du indlevere dem på et renseri. Kemisk rensning slår møl, larver og æg ihjel.

Hvorfor har jeg møl i huset

Du har møl i dit hjem, fordi de er på jagt efter steder, hvor de kan lægge deres æg. Æggene udklækker sig som larver, som er dem, der spiser af vores tøj, møbler og madvarer.

Hvordan ved man, at man har møl?

En måde at opdage møl i ens fødevarer er ved, at der er fine klæbrige spind i melet eller havregrynene.

Møl der gemmer sig i vores fødevarer, er oftest frømøl også kaldet myslimål. De er kaldet myslimøl, da de elsker mysli, hvor flere fødevarer er blevet blandet sammen.

Hvordan finder man ud af, hvor møl kommer fra?

Møl findes ofte i vores køkkener og soveværelse. Det er her, de primært finder deres næring. Møllene trives bedst i mørke miljøer, hvor de lægger deres æg.

Møl i tøj lavendel

Møl kan ikke lide lugten af lavendel. Lavendel skal dog hele tiden aktiviseres for at dufte.

Hvor kommer møl fra

Møl kan komme ind i vores hjem på flere måder. Møl kan flyve ind i vores hjem via vores åbne vinduer, eller vi kan uheldigvis have taget dem med hjem fra butikken.

Der findes flere arter møl. De møl, som oftest laver skade i vores hjem er klædemøl og pelsmøl. Begge arter lægger hvidlige øg, som er små og svære at få øje på.

Sådan bekæmper du møl

Du bekæmper møl ved at smide de fødevarer væk, som er blevet angrebet af møl. Hvis du er tvivl, så smid madvarerne ud for en sikkerheds skyld.

Herefter skal man gøre grundigt rent. Dog skal du passe på med at bruge giftige mølmidler i køkkenet.

Møl larver

Møl er ikke farlige eller giftige, men derfor laver de stadig stor skade i hjemmet.

Det er ikke de voksne møl, som spiser vores ting. Det gør deres larver til gengæld.
Læs også om, hvordan du slipper af med bananfluer