Skvalderkål - godt eller skidt?

I takt med, at det bliver varmere, vokser skvalderkål også frem i de fleste villahaver. Skvalderkålen spreder sig lynhurtigt, hvis du ikke gør noget. Men er skvalderkålen kun skidt?
Skvalderkål

Indholdsfortegnelse

Skvalderkål
Skvalderkål
Hvor finder man skvalderkål
Hvad er skvalderkål
Hvordan bekæmper man skvalderkål
Hvordan kender man skvalderkål
Ukrudtet skvalderkål
Hvordan undgår jeg, at skvalderkål spreder sig?
Hvornår skal skvalderkål bekæmpes
Er skvalderkål godt

Skvalderkål

Skvalderkålen er anderledes end den etårige ukrudtsplante, som man blot fjerner mens ukrudtet er småt. Skvalderkålene rodnet skal fjernes for, at man kan komme det til livs. Det sætter nemlig hele tiden nye skud, hvis du blot har fjernet de grønne blade af planten.

Hvad kan slå skvalderkål ihjel

Den bedste måde at slå skvalderkål ihjel på er ved at grave jorden igennem og fjerne hele rodnettet. Det er den eneste måde, at du får fjernet skvalderkål fra din grund.

Grav alt jorden løs, hvor der er skvalderkål og fjern de lange hvide rødder. Det er en hård og langsomlig proces, men det virker.

Hvad er ukrudt

Ordet ukrudt kommer af tysk Unkraut, hvilet betyder ikke-urt. På gammelt dansk hed ukrudt ugræs. Ukrudt kan defineres som de planter, der gror, hvor de ikke skal, ifølge det menneske, som ejer et land- eller vandområde.

Hvor finder man skvalderkål

Skvalderkål findes ofte i blomsterbedene og særligt ved rododendronbuskene. Der findes også skvalderkål i grøfter, græsplæner, urtehaver og skove.

Hvad er skvalderkål

Skvalderkål også Aegopodium podagraria er en mørkegrøn plante med hvide blomsterskærme. Den kan blive op til 30-100 cm høj, og den er en flerårig urt med tæppedannede vækst.

Planten er almindelig i Danmark, og den stammer fra skovbunden i Central- og Østeuropæiske løvskove.

Hvordan bekæmper man skvalderkål

Du bekæmper skvalderkål i græsplænen ved at slå græsset en gang om ugen. Det sørger for at holde skvalderkålen nede og udsulte den.

Hvordan kender man skvalderkål

Skvalderkålen blomstrer i juli-august måned med store hvide blomster. Herefter spreder den frøene sent om efteråret.

Skvalderkålen er en flerårig ukrudtsplante med et omfattende rodnet. Dens hvide rødder kan blive over en meter lange, og løber vandret under jordens overflade.

Ukrudtet skvalderkål

Skvalderkål er et ukrudt, da den har en enestående overlevelsesevne – hvor den kan overleve selv i små stykker. Den er derfor svær at bekæmpe og har en tendens til at sprede sig til store områder og vikle sig ind i andre planter.

Hvordan undgår jeg, at skvalderkål spreder sig?

Det kan være en god ide at grave en grøft der, hvor du er nået til i din skvalderkål bekæmpelse for at sikre, at det ikke spreder sig igen.

En lille grøft virker, da skvalderkålens rødder spreder sig ved at løbe vandret en 15 cm under jorden.
Ukrudt

Hvornår skal skvalderkål bekæmpes

Skvalderkål skal bekæmpes om foråret og efteråret.

Om foråret kan du fjerne skvalderkålen lige så snart, planten bliver synlig. Det er med til at forhindre udviklingen af store rodnet. Dette skal gentages under hele sæsonen.

Det er om efteråret, at man skal have fjernet frøstanderne, inden frøet kastes og bliver til nye planter i oktober. Det er også her, det er nemmest at fjerne rødderne, da der ikke skal tages hensyn til blomster eller grøntsager. Rødderne fjernes nemmest ved at grav bedene grundigt igennem.

Er skvalderkål godt

Skvalderkål er også godt og ikke kun skidt. De unge skud fra planten er sunde og smager godt i en salat.

Der findes mange grunde til at bekæmpe skvalderkål, men samtidig også gode grunde til at beholde det. Planten indeholder både pollen og nektar til mange insekter, såsom bier, svirrefluer og sommerfugle. Det er samtidig også gode fødekilde for sommerfuglenes larver.

Så skvalderkål er ikke kun skidt for din have, den kan også være nyttig.

Find opskrifter med skvalderkål på hjemmesiden Vild Mad.
pencil