Slip for dug og kondens på vinduerne

Den bedste løsning mod dug og kondens er grundig udluftning med gennemtræk flere gange dagligt. Men der findes også en lang række gode råd, dem har vi samlet til dig her.
Kondens på vinduet

Indholdsfortegnelse

Hvorfor kommer der kondens
Hvorfor kommer der kondens på vinduerne
Undgå kondens på vinduer
Kondens på vinduer om morgenen
Hvordan fjerner jeg kondens på vinduerne
Sådan slipper du af med kondens
Hvad kan jeg gøre for at slippe for kondens
En liste med gode råd mod dug og kondens
Undgå skimmelsvamp
Kondens i soveværelset

Hvorfor kommer der kondens

Der kommer kondens, fordi den varme luft rammer en kold overflade. Der dannes både kondens og dug på vægge og vinduer, det er dog tydeligst at se på vinduer.

Hvorfor kommer der kondens på vinduerne

Der kommer kondens på vinduerne, da varm luft kommer i kontakt med en kold overflade. Årsagen til der så kommer dug og kondens er, at kold luft ikke kan indeholde lige så meget vand som varm luft.

Undgå kondens på vinduer

Undgå kondens på vinduerne ved at lufte ud eller ved hjælp af andre former for ventilation, det er med til at nedsætte luftfugtigheden.
Læs også "Vinduespudsning - en guide til blanke vinduer"

Kondens på vinduer om morgenen

Der kommer kondens på vinduerne om morgenen, da luften hurtigere bliver varmere end ruden, og derved opstår der dug. Duggen forsvinder igen i løbet af dagen, når solen varmer ruden op.

Hvordan fjerner jeg kondens på vinduerne

Det er vigtigt, at du fjerner kondens på vinduerne – og gerne lige så snart, du opdager det. Du fjerner kondens og dug på dine vinduer med en vinduesskraber eller tør klud.

Hvis du ikke fjerner kondens regelmæssigt, kan der opstå fugtskader og i værste tilfælde skimmelsvamp. Det er både skadelig for dig selv og din bolig.

Hvad er kondens

Kondensering bliver også kaldet fortætning, og det er en faseændring. Det vil sige, at et stof på gasform omdannes til et stof på væskeform.

Lær mere om kondens, og hvordan det opstår på Wikipedia.

Sådan slipper du af med kondens

Du slipper aldrig helt af med kondens i dit hjem. Da der næsten altid vil være varmere indenfor end udenfor. Det er dog vigtigt, at man holder fugten nede i huset for, at boligen ikke tager skade.

Man kan slippe for kondens og fugt ved at regelmæssigt at lufte ud ved gennemtræk. Det er vigtigt at huske på, at jo varmere det er inde og jo koldere det er ude, jo vigtigere er det, at man får luftet ud.

Hvad kan jeg gøre for at slippe for kondens

Der er en række ting, som du kan gøre for at slippe for kondens. Du kan bruge emhætten, når du laver mad. Sørge for at tørre tøj udenfor eller stil det helt op af vinduet med gennemtræk. Luk også døren på badeværelset efter et bad. Det er alt med til at mindske fugt i ens hjem, men man undgår aldrig helt at have fugt i ens hjem.

En liste med gode råd mod dug og kondens

Brug emhætten
Luk døren til badeværelset – særligt når du er i bad
Tør ikke tøj indenfor
Luft ekstra godt ud
Tilstop ikke udluftningsventiler
Hold ensartet temperatur i huset

Undgå skimmelsvamp

Husk at tørre fugerne godt af på dine vinduer, det kan være en god ide at gøre dagligt – det er med til at undgå skimmelsvamp i fugerne.

Kondens i soveværelset

Der bliver skabt en stor mængde fugt i soveværelset og særligt, fordi vi tilbringer 6-8 timer af dagen derinde hver eneste dag.

Fugten og kondens opstår i soveværelset, da det ofte er det koldeste rum i huset. Det betyder, at væggene bliver kolde. Når den varme luft fra andre værelser ind i soveværelset skaber det kondens på de kolde vægge. Man bør derfor have den samme temperatur i soveværelset som resten af huset.

Når der ikke bliver luftet ordentlig ud i soveværelset, er det med risiko for skimmelsvamp og husstøvmider.

Undgå dug og kondens på dine ruder

Et sundt indeklima

Et sundt indeklima er et klima med god luftfugtighed, lys og temperatur – et frisk og behageligt klima.

Det er vigtigt at opretholde et sundt indeklima, da det både påvirker din sundhed, koncentration samt arbejdsevne. Et dårligt indeklima kan i værste fald resultere i ubehag eller hyppigt sygefravær.

Læs meget mere her om, hvordan du skaber et godt indeklima
pencil