Bekæmpelse af kvikgræs

Kvikgræs giver særligt problemer, når den vikler sine rødder rundt på andre planter.
KvikgræsKvikgræs
Rasbak, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Indholdsfortegnelse

Hvordan ser kvikgræs ud
Hvornår skal man bekæmpe kvikgræs
Hvordan bekæmpes kvikgræs
Kan man spise kvikgræs
Hvordan ser Senegræs ud
Almindelig kvikgræs
Hvad er kvikgræs
Hvad hedder ukrudtet i plænen
Kan man forebygge mod ukrudt
Ukrudtsarter

Hvordan ser kvikgræs ud

Kvikgræs er grønne, flade, stive blade og blomsteraks. Kvikgræs kan blive over en meter højt. Det har en tendens til at lade sine rødder vikle sig ind i andre planters rødder.

Hvornår skal man bekæmpe kvikgræs

Det er bedst at bekæmpe kvikgræs i det sene efterår. Det kan gøres samtidig med, at bedene bliver gjort klar til vinteren. En god måde at gøre det på er med en kultivator. Træk kultivatoren igennem bedet på kryds og tværs. Herefter fjerne de sidste rødder. 

Du kan også fjerne kvikgræs i det tidlige forår. Her er jorden fugtig og nem at arbejde i.

Et godt råd

Et godt råd i bekæmpelsen mod kvikgræs er, at bekæmp kvikgræs flest mulige gange. Jo flere gange du hugger hovedet af kvikgræsset og graver dens rødder op, jo mere udsulter du kvikgræsset.

Hvordan bekæmpes kvikgræs

Kvikgræs kan bekæmpes på forskellige måder alt efter, hvor det befinder sig henne i haven. Herunder har vi samlet en række gode råd til at slippe af med kvikgræs i haven.

Græsplænen

Sørg for at slå græsset en gang om ugen, så forsvinder kvikgræsset hurtigt.
Græslplæne

Køkkenhaven

I køkkenhaven skal du luge kvikgræsset væk, lige så snart du opdager det. Det gør du ved at løsne jorden omkring kvikgræsset og få pillet de hvide rødder op. Dette skal formentlig gentages flere gange.
Køkkenhave

Blomsterbedet

Det er særligt svært at komme kvikgræs til livs i blomsterbedet, hvis den har viklet sine rødder ind i staudernes eller andre planters rødder. Her er det oftest nemmest at lægge hele bedet om og få fjernet alt kvikgræsset.
Blomsterbed

Kan man spise kvikgræs

Man kan godt spise kvikgræs, det kan bruges salater og sammenkogte retter. Man kan også bruge tørret kvikgræs som te. Kvikgræs er derfor ikke kun ukrudt i vores have.

Hvordan ser Senegræs ud

Senegræs ser ud som lange tynde græsstrå. Hvor den består af grønne, falde, stive blade og blomsteraks. Hvor småaksen vender den brede side ind mod strået.

Almindelig kvikgræs

Almindelig kvikgræs er en flerårige ukrudt. Den spreder sig både gennem frø og iturevne jordstængler. De hvide stængler har givet planet navnet ”senegræs”

Hvad er kvikgræs

Almindelig Kvik eller Senegræs er et 25-125 cm højt græs. Kvikgræs vokser på strandenge, vejkanter, kulturjord og klitter. Det er kendt som almindelig kvik.

Almindelig Kvik er et flerårigt græst.

Hvad hedder ukrudtet i plænen

Der findes en lang række forskellige planter, som kan angribe din græsplæne. Et ukrudt, som er finde i græsplænen hedder kvikgræs. Men der findes også mælkebøtter, brændenælder, skvalderkål og mange andre former for ukrudt i græsplænen.

Hyppig græsslåning er med til at holde ukrudtet nede i din græsplæne.

Kan man forebygge mod ukrudt

Man kan godt forebygge mod ukrudt ved at dække jorden med træflis eller du kan sætte en bunddækkeplanter i dine bed. Der er dog en ulempe ved jorddækning, det giver et fugtigt miljø, hvilket giver et godt miljø for svampe og snegle.

Ukrudtsarter

I Danmark findes der omkring 200 forskellige arter ukrudt. Det er dog sjældent, at der optræder mere end ca. 20 arter på en mark
Læs meget mere om ukrudt i indlægget "Ukrudt - hvad er det og hvordan bekæmpes det?
pencilleaf