Nyttedyr - hvem er de?

Nyttedyr hjælper os mennesker med at bekæmpe skadedyr i vores haver og holde den bestøvet - så vi får en frodig have.
pindsvin
Pindsvinet er et nyttedyr.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et nyttedyr
Hvad betyder nyttedyr
Hvordan får man nyttedyr i haven
Sprøjtemidler slår nyttedyr ihjel
Vild have
Nyttedyr mod bladlus
Er en sommerfugl et nyttedyr
Hvilke nyttedyr findes der
Nyttedyr
Planter som tiltrækker nyttedyr
Hvad er forskellen på nyttedyr og skadedyr

Hvad er et nyttedyr

Et nyttedyr er et dyr eller insekt, som gør nytte for os mennesker. Det gør de enten i kraft af at spise skadedyr eller bestøve planter. De er derfor med til at sikre en sund og flot have.

Hvad betyder nyttedyr

Nyttedyr betyder, at et dyr er gavnligt set ud fra os mennesker. Nyttedyr er særlig insekter, som der spiser skadedyr, som spiser vores afgrøder. Mariehøne er et vigtig nyttedyr, hvor både mariehønen og dens larver lever af bladlus.

Hvordan får man nyttedyr i haven

Du kan få nyttedyr i haven ved at indrette den til nyttedyrene. Der er dog lidt forskellige krav til, hvad nyttedyr forventer af deres omgivelser.

En ting er dog gældende, at nyttedyr foretrækker at være i fred. Du bør derfor lade dele af din have leve i fred, hvor du ikke graver, kultiverer, luger og rydder for meget op.

Sprøjtemidler slår nyttedyr ihjel

Sprøjtemidler, som bruges til at bekæmpe skadedyr, slår også nyttedyr ihjel. Giften gør derfor din have mere sårbar over for nye angreb af skadedyr
.
Når du ikke bruger sprøjtemidler, så kan du udvikle en god økologisk balance mellem skadedyr og nyttedyr i haven.

Vild have

En vild have er med tiltrække nyttedyr, og de sætter særligt pris på grenstumper, en bunke visne blade, gamle mørnede træstubbe og urter såsom brændenælder.

Nyttedyr mod bladlus

Der findes en lang række dyr, som der spiser bladlus. Nogle af dem er svirrefluers larver, snyltehvepses larver, mariehøns og deres larver og fugleunger.

Er en sommerfugl et nyttedyr

Sommerfugle er ikke et nyttedyr eller skadedyr. Det er kun larverne, der er skadedyr af en mild grad, da lever af planter, men alvorlige angreb er meget sjældne.

Hvilke nyttedyr findes der

Svirrefluer: der larver lever af bladlus.
Løbebiller: spiser snegle, larver og pupper
Fugle: fugle fodrer deres unger med snegle, bladlus og larver
Skrubtudser: lever af insekter, bænkebidere, orme og edderkopper
Pindsvin: lever af snegle, orme, insekter og særligt biller
Bier: de bestøver planter – og er med til at sikre at tiltrække andre dyr

Nyttedyr

Pindsvin

Pindsvin er et godt nyttedyr. De spiser nemlig æg og unger af dræbersnegle. Du kan lokke pindsvin til din have ved at lave et roligt hjørne i haven med en bunke grene og kviste. Her vil pindsvinet bygge vinterhi eller rede i sensommeren til at få unger i.
Læs mere om pindsvin

Fugle

Tiltræk fugle til din have ved at give dem gode forhold til at bygge reder. Det kan gøres ved at lade kviste og grene ligge og have hække, hule træer og buskadser, hvor de kan bygge deres rede.

Du kan også sætte fuglekasser op. Det er også vigtigt at have vand i haven, som tiltrækker fuglene og andre nyttige insekter til haven.

Planter som tiltrækker nyttedyr

Det gælder om at have en varieret have med mange forskellige slags planter for at tiltrække mange nyttedyr. Pollen og nektar er vigtigt, da nyttige insekter lever af det, og det er deres larver, som der spiser insekter.

Det er også vigtigt at plante efter, at man har blomster hele året – hvor nogle blomster blomstre om sommeren og andre om foråret.
Gode insektplanter er blandt andet morgenfrue, persille, brændenælder, løg og merian.

Det er derfor vigtigt, at du lufter ud og gøre rent på børneværelset – så du giver dit barn det bedste indeklima.

Hvad er forskellen på nyttedyr og skadedyr

Vi skelner groft mellem skadedyr og nyttedyr i vores haver. Skadedyr karakteriseres ved, at de æder havens planer eller på en anden måde generer os mennesker. Nyttedyr lever derimod af skadedyr og derfor en naturlig bekæmpelse af dem. Andre nyttedyr bestøver frugttræer og blomstrer, hvilket er med til at bidrage med at nedbryde haveaffald og forbedre jorden.

Det er ikke altid et klart svar på om, et dyr er et nyttedyr eller skadedyr. Her kan der nævnes fugle, som er nyttedyr, når de fordrer deres unger med larver og insekter, men er skadedyr, når de spiser vores frugt og bær i haven.
Læs meget mere om skadedyr
pencil